benu banner allo 180x130px 04

Mellékhatás?

Mellekhatas bejelentes

Gyógyszerinfó

OGYEI logo hiv

biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

Cégadatok

Cegadatok 2

Elérhetőségeink

kapcsolat4

Érzékszerveink közül az egyik legfontosabb a látás. Patikánk a szem védelmére, a szemszárazságra, a szem irritációs tüneteinek enyhítésére az alábbi készítményeket ajánlja:

 

Hyabak® 0,15 %-os nedvesítő szemcsepp Hyabak 015 nedvesito szemcsepp 10ml206490 2021 tn
SYSTANE Ultra Lubrikalo szemcsepp tartositoszert nem tartalmaz 10ml876765 2021 tn Systane Ultra Lubrikáló szemcsepp
Ophylosa 0,15 %-os oldatos szemcsepp Ophylosa 015 oldatos szemcsepp Duopack 2x10ml284412 2021 tn
Artelac Nighttime szemgel 10g169552 2021 tn Artelac Nighttime szemgél
Phyteneo Occusept szemcsepp Phyteneo Occusept szemcsepp 2x20ml799409 2019 tn
Beres Szemero Lutein Forte ETRENDKIEG. filmtabl. 90x354466 2020 tn Béres Szemerő Lutein Forte étrendkiegészítő filmtabletta

 

Toth Eszter szemorvosEgészségünk védelme érdekében számos óvintézkedést megteszünk. A kutatások során, illetve a médiában azonban kevés szó esik a szem védelméről.
A téma kapcsán Dr. Tóth Eszter szemész szakorvost kérdeztük.

- Mit értünk a szem védelme alatt? Kevésbé kézzelfogható, mint például a bőrünk megóvása. Összefoglalná, hogy mivel szemben kell megvédenünk szemünket?

- Talán az elsődleges és legfontosabb az UV sugárzás elleni védelem. Az UV fénynek szemünk folyamatosan ki van téve, függetlenül attól, hogy a városban vagy a tengerparton sétálunk, sportolunk, dolgozunk. Leginkább nyáron, amikor a legmagasabb a napsütéses órák száma, ezért ez az időszak a legkockázatosabb.
Több lehetőség is adott a sugarak megszűrésére, az urak óvhatják szemüket sildes sapkával, a hölgyek kalappal, de talán a leggyakrabban alkalmazott védőeszköz mégis a napszemüveg. Jó megoldás a kontaktlencse is, szinte mindegyik el van látva UV szűrővel. Ez azért hatékonyabb megoldás, mert viselése esetén a szem szaruhártyájának teljes felülete fedve és védve van, szemben a napszemüveg keretével, mely az oldalról érkező napsugarak ellen nem véd.

szemvedelem 1A szemszárazság főleg 40 év felett fordul elő, gyakorisága a változókorral járó hormonális hatások következtében nők körében magasabb.

Fiatalabb korban a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák.

A száraz szem szindróma elsősorban a nők betegsége, a kiváltó okok széles skálája miatt azonban mindkét nem körében egyre gyakrabban okoz panaszokat.

Nevezhetjük korunk civilizációs betegségének is, kialakulásának kockázatát a légkondicionáló használata, a dohányzás, a gyakori tévénézés és számítógép-használat egyaránt növeli.


A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: WEBBeteg

szemvedelem 2Panasz: gyakran égő és könnyező szem. Reggelente összeragadt szemhéjak.

A diagnózis: „száraz” szem, melyre az orvos rendszerint könnypótló szert javasol…

A „száraz szem” a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, tulajdonképpen nedvesedési zavar. Esetében a szaru- és a kötőhártyát nem vonja be hiánytalanul, hézagmentesen a könnyréteg, s ezért azok kiszáradnak.

Ha nem kezelnék, a szem felülete begyulladna, és kisebesedne, ez pedig veszélyezteti a látóképességet is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: InforMed

szemvedelem 3Az emberek több mint kétharmada úgy véli, hogy az öt érzékszerve közül a „szeme fénye”, a látás a legfontosabb. Ennek ellenére sokan nem tudják, hogy milyen mikrotápanyagok lényegesek a szem számára.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: EgészségKalauz

A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!